Skip to main content

Nu jobbar vi med en av de allra viktigaste funktionerna i Bildhistoria: söken. I Bildhistoria kommer du att kunna söka på Foton, Personer, Organisationer, Platser och Källor. Allt kommer att vara sökbart i ett och samma sökfält på startsidan. Namn – på till exempel en Person – är kanske det mest vanliga att söka på, men vårt personobjekt kommer att innehålla mycket annan information som också tas hänsyn till när sökresultatet presenteras:

  • platser där personen föddes, avled, var bosatt, arbetade eller utbildade sig
  • andra personer relaterade till personen (föräldrar, barn, make/maka)
  • yrke och fritidssysselsättning

Precis som i Google, skriver du helt enkelt in allt du vet om personen i ett och samma sökfält. I det bifogade exemplet har man sökt på ett förnamn (Karl-Allan) och en ort (Simris) – sökaren vet kanske inte mer än så om personen. I träffresultatet fetstilas de textsnuttar som matchar sökningen, så att man förstår varför man får träff. I det här fallet visar det sig att det finns en Karl-Allan som var bosatt i Simris.

Längre ner i söklistan kommer du även att få träff på platser, källor och organisationer som matchar din sökning. Och vill du göra mer noggranna sökningar kommer vi att ha en avancerad sök där du kan drilla ner dig ytterligare.