Projektet Bildhistoria

Sedan 2022 jobbar nu en grupp dedikerade utvecklare och data-experter på att att fullfölja Bildhistorias vision. Baserat på erfarenheter från att bygga portrattarkiv.se och tillsammans med våra partners skapar vi en helt ny och användarvänlig plattform for historiska fotografier och deras innehåll. Under 2024 lanserar vi bildhistoria.se som därmed kommer att ersätta portrattarkiv.se.

Projektgrupp

I teknikgruppen finns en bred erfarenhet IT, infrastruktur, back-end, front-end, användardriven design och AI.

Moderna teknolgier

Projektet arbetar med moderna teknologier och länkad data för att säkerställa driftsäkerhet och lättare underhåll. Vi jobbar med modern infrastruktur (Azure) och moderna webb-teknologier (ASP.NET Core, React, Bootstrap). För ansiktsigenkänning, bildanalys och naturlig språkbehandling (NLP), arbetar vi med AI från Microsoft. Vi bygger en skalbar plattform för analys av stora mängder data och bild. Vi tar inspiration av Wikidata's vision om länkad och strukturerad data.

Rikt data

Föreningen Svenskt porträttarkiv har under många år digitaliserat fotografier i porträttböcker, fastighetsböcker och från privata samlingar. Med 860 000 porträtt, 500 000 fastighetsbilder, samt över 10 000 gruppfoton är vi den största enskilda samlingen i Norden. Med namngivna personer, platser och händelser blir detta grundplåten i bildhistoria, och en naturlig samlingsplats för en allmänhet att hitta och dela med sig av historiska fotografier på släkt, vänner, och föreningsliv.

Våra partners

Spring

Spring.se är en digital byrå som hjälper sina kunder att växa genom innovation och insikt. Spring brinner för insiktsdrivna innovationer och att leverera lösningar som hjälper sina kunder i form av teknologi, god design & användbarhet. Spring hjälper Bildhistoria med front-end utveckling och mentorskap kring detta.

Läs mer om Spring

Microsoft

Bildhistoria är stolt över att bli accepterad som partner till Microsoft. Partnerskapet innebär att Bildhistoria får kostnadsfri tillgång till infrastruktur och servrar samt verktyg för artificiell intelligens för bilder och språk. Detta kommer att betyda att vi kan utveckla nya kraftfulla och moderna verktyg för våra användare, t.ex. ansiktsigenkänning, automatisk taggning av bilder baserat på bildtext. För Microsoft är Bildhistoria en intressant applikation som visar hur Azure kan användas för att bevara kulturarvet.

Medieinstitutet

Medieinstitutet är yrkeshögskolan för digital kommunikation. Sedan 2004 har tusentals studenter tagit examen från Medieinstitutets YH-utbildningar och gjort en snabb karriär. Bildhistoria har erbjudit en spännande och intressant praktikplats för ett antal front-end- utvecklare.

Läs mer om Medieinstitutet

IT-högskolan

Vi erbjuder IT-utbildningar till en rad drömyrken – och en gräddfil för våra studenter till de bästa praktikplatserna med försprång till jobben inom IT. Våra kvalitetsutbildningar, som även omfattar distanskurser, har gett IT-Högskolan ett högt förtroende i branschen.

Läs mer om IT-Högskolan

KYH

KYH tillhör topp 10 av de största yrkeshögskolorna i Sverige och bedriver YH-utbildningar inom samhällsbyggnad, teknik och IT på flera orter.

Läs mer om KYH

GitHub

GitHub är den största och mest moderna plattformen för att utveckla, bygga, leverera och underhålla kod. Partnerskapet med GitHub innebär att Bildhistoria får kostnadsfri tillgång till utvecklings och deploy miljöer som gör att vi kan arbeta mer effektivt och skalbart.

Läs mer om GitHub

Vill du hjälpa till?

Bidra med ideellt arbete, donationer eller dina digitaliserade bilder

Läs mer