Bildhistoria användningstester 2024

Välkommen! Du blivit utvald för att delta i Bildhistorias användningstester våren 2024

Syfte

Innan vi lanserar Bildhistoria skarpt, vill vi erbjuda en handfull användare möjligheten att under två veckor testa och ge feedback på plattformens funktioner på https://test.bildhistoria.se. Vi har ännu inte flyttat över porträtt från porträttarkiv.se så bilderna och datat du möter i test.bildhistoria.se är endast test-data. Syftet med testet är såldes inte att testa bilder/data utan funktionerna.

De ca 2000 fotografier vi har laddat upp i testmiljön kommer företrädesvis från Länsmuseet i Gävleborg via Digitalt Museum.

Genomförande

Alla funktioner i test.bildhistoria.se skall fungera som de är tänkt i den slutgiltiga versionen. Det innebär t.ex. att du kan skapa konto/användare, ladda upp och redigera egna historiska fotografier och skapa och redigera personer, organisationer, källor. Eftersom plattformen är öppen innebär det även att du kan redigera andras fotografier och data. Precis så som det skall fungera i den slutgiltiga versionen. Här kan du läsa mer om vad användare kan göra i Bildhistoria. Om du behöver friska upp bakgrund och syfte med Bildhistoria, så kan du titta på den här videon.

Inga foton eller redigeringar kommer att sparas för eftervärlden

Eftersom detta endast är ett test, kommer allt du gör i test.bildhistoria.se att raderas efter testet, inklusive ditt användarkonto.

Testperiod

Testet kommer att genomföras under två veckor. När testperioden är över kommer du att få information om detta via e-post. Eftersom utvecklingsteamet jobbar parallellt med testet kommer det att ske uppdateringar dagtid under dessa veckor, varvid systemet kan gå ner tillfälligt. Därför rekommenderar vi er att använda Bildhistoria under kvällstid, snarare än dagtid.

Hjälp

Använd hjälpbubblorna och hjälpsidorna i Bildhistoria om du inte förstår hur du skall använda en funktion eller vad för slags data du skall mata in.

Återkoppling till oss

Vi tar gärna emot synpunkter om din upplevelse av Bildhistoria för att göra tjänsten bättre innan vi släpper den till en bredare allmänhet. Du kanske hittar fel och brister i hur en funktion fungerar, eller att det är svårt att förstå hur man skall gå tillväga för att hitta och redigera i Bildhistoria. Du kanske har förslag på förbättringar eller bara vill ge beröm. Alla synpunkter är välkomna.

Du lämnar synpunkter via epost till info@bildhistoria.se och vi tar emot synpunkter under hela testperioden.

Använd inte betalningsfunktionen för medlemskap

I Bildhistorias plattform kommer användare att kunna betala sin medlemsavgift till föreningen. Betalningsfunktionen fungerar, men den är ännu inte kopplad till vårt medlemsregister. Du får gärna testa betalningsfunktionen, men du kommer inte att få tillbaka dina pengar och det kommer inte att kopplas till ditt skarpa medlemskap i föreningen. Om du ändå väljer att testa betalningen, se det mer som en donation till föreningen 🙂

Bildhistorias startsida

Hjälpbubblorna hittar du överallt i systemet och förklarar vad funktionen gör eller vad för slags data du skall mata in.

På användarens Mitt Konto-sida hittar du funktionen för medlemsbetalningar.